Loonkostenvoordeel (LKV)
Hoe zit dat nu eigenlijk met het Loonkostenvoordeel voor Oudere Werknemers?
Het loonkostenvoordeel (LKV) is een regeling in Nederland die werkgevers stimuleert om oudere werknemers in dienst te nemen. Aan deze regeling zijn financiële voordelen verbonden voor werkgevers. Bovendien helpt het oudere werknemers om weer actief op de arbeidsmarkt te komen. In dit artikel wordt het LKV toegelicht en beschreven hoe u als werkgever hiervan kunt profiteren.
Wat is het Loonkostenvoordeel (LKV)?
Het LKV is een subsidie die werkgevers ontvangen wanneer zij 56 plussers in dienst nemen. Dit geldt ook voor jongere werknemers met een arbeidsbeperking. Het doel van deze regeling is om de werkgelegenheid voor deze groepen te bevorderen door de loonkosten voor werkgevers te verlagen. De jaarlijkse tegemoetkoming voor elke werknemer die in aanmerking komt voor het LKV kan oplopen tot duizenden euro’s. De regeling stimuleert diversiteit op de werkvloer. Bovendien gaat ervaring van oudere werknemers niet verloren.
Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het LKV?
Om in aanmerking te komen voor het LKV, moeten aan de volgende voorwaarden voldaan worden:
- De werknemer moet 56 jaar of ouder zijn op het moment van indiensttreding.
- De werknemer moet voorafgaand aan de indiensttreding een uitkering hebben ontvangen, zoals een WW-, WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering.
- De werknemer is opgenomen in het doelgroepregister.
- De werknemer heeft door ziekte of door een gebrek moeite gehad met het volgen van onderwijs
- De nieuwe werknemer moet een arbeidsovereenkomst krijgen van minimaal zes maanden.
Als werkgever houdt u er best rekening mee dat u een geldige ‘verklaring loonkostenvoordeel’ van het UWV moet hebben ontvangen voor de betreffende werknemer.
Hoe het LKV aanvragen?
De werknemer dient een verklaring LKV bij het UWV of de gemeente aan te vragen binnen 3 maanden na indiensttreding. Deze verklaring moet samen met de loonaangifte worden ingediend bij de Belastingdienst. De Belastingdienst zal de erkenning jaarlijks evalueren.
Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden en procedures om optimaal van het LKV te profiteren.
Bronvermelding:
- https://www.uwv.nl/nl/loonkostenvoordeel
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wet-tegemoetkomingen-loondomein-wtl/vraag-en-antwoord/hoe-kom-ik-aan-een-doelgroepverklaring-loonkostenvoordeel-lkv#:~:text=Aanvragen%20binnen%203%20maanden%20na,doelgroepverklaring%20LKV%20aan%20te%20vragen.
- https://ondernemersplein.kvk.nl/loonkostenvoordeel-voor-werkgevers/
Uit de actualiteit
Controle op schijnzelfstandigheid ZZP’ers vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Het gaat dan over zzp’ers die eigenlijk in loondienst zouden moeten werken.
Hoewel de Belastingdienst 2025 als een overgangsperiode zal beschouwen, kunnen er bij (moedwillige) schijnzelfstandigheid forse boetes worden uitgeschreven en naheffingen worden aangerekend.
Neem nu contact op en krijg advies op maat!