AOV voor zelfstandigen
Komt er een verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen?
De meerderheid van ZZP’ers heeft momenteel geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Er zijn plannen om alle zelfstandigen te verplichten een AOV af te sluiten. Het wetsvoorstel is bedoeld om zelfstandigen beter te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van deze nieuwe regeling.
Waarom wil de overheid een AOV verplichten voor alle zelfstandigen?
De verplichte AOV (voluit basisverzekering arbeidsongeschiktheid, afgekort als BAZ) is ontworpen om een vangnet te bieden voor zelfstandigen die door ziekte of een ongeval niet meer kunnen werken. Omdat vele zelfstandigen momenteel geen of onvoldoende dekking hebben, is deze groep erg kwetsbaar bij langdurige arbeidsongeschiktheid. De overheid ziet dit bovendien als een risico voor de samenleving in zijn geheel. De nieuwe regeling is bedoeld om een basisinkomen te garanderen.
Hoeveel zal de premie/uitkering bedragen?
Volgens de huidige plannen zal de premie voor de AOV 6,5% van het inkomen bedragen, met een maximum van €195 per maand. Goed om te weten is dat de premie fiscaal aftrekbaar zal zijn. De uitkering bij arbeidsongeschiktheid bedraagt 70% van het laatstverdiende inkomen, met een maximum van het minimumloon. Er geldt wel een wachttijd van een jaar voordat de uitkering ingaat. Zelfstandigen moeten dus zelf een jaar overbruggen voordat zij aanspraak kunnen maken op de uitkering.
Zal de wet van toepassing zijn op alle zelfstandigen?
Neen, niet alle zelfstandigen vallen onder de verplichting. DGA’s en bijverdieners zijn uitgezonderd van de verplichte AOV. De regeling is dus gericht op de meest kwetsbare groep.
Wanneer zal de verplichte verzekering (BAZ) ingaan?
Het wetsvoorstel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd. Als alles volgens plan verloopt, zal de wet vanaf 2027 in voegen treden.
Uit de actualiteit
Controle op schijnzelfstandigheid ZZP’ers vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Het gaat dan over zzp’ers die eigenlijk in loondienst zouden moeten werken.
Hoewel de Belastingdienst 2025 als een overgangsperiode zal beschouwen, kunnen er bij (moedwillige) schijnzelfstandigheid forse boetes worden uitgeschreven en naheffingen worden aangerekend.
Neem nu contact op en krijg advies op maat!