Hoe een ondernemingsplan op te stellen?
Waar moet u op letten als u een ondernemingsplan opstelt?
Het verkrijgen van een financiering vereist vaak een goed ondernemingsplan (ook wel business plan genoemd). Doelen en een strategie om deze te behalen vormen de kern van het plan. Het helpt u bovendien om ideeën te structureren en om de slaagkansen goed in te schatten. In dit artikel beschrijven we hoe u het plan best opstelt.
Welke structuur moet een ondernemingsplan volgen?
Doorgaans wordt voor een ondernemingsplan de volgende structuur aangehouden:
1. Samenvatting
2. Bedrijfsbeschrijving
3. Marktanalyse
4. Organisatie
5. Aanbod
6. Marketingstrategie
7. Financiële prognose
8. Bijlagen
Wat neemt u hierin precies op?
1. Samenvatting
De samenvatting schrijft u best als laatste, maar wordt als eerste deel van het plan vermeld. Het geeft de lezer een eerste impressie van de inhoud van het plan. Hierin beschrijft u de missie en visie van uw bedrijf, de producten en/of diensten, een algemene omschrijving van de markt en een beknopte financiële prognose. Een goede samenvatting overtuigt de ontvanger om de rest van het plan te lezen.
2. Bedrijfsbeschrijving
In dit gedeelte geeft u een gedetailleerde beschrijving van je bedrijf. Het bevat de kernwaarden, missie, structuur en – indien voorhanden – korte geschiedenis van het bedrijf. Vaak wordt in dit gedeelte ook aangegeven welke producten en/of diensten aangeboden worden.
3. Marktanalyse
Een grondige marktanalyse is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Dit gedeelte moet informatie bevatten over de doelgroep, de markt inclusief kerncijfers, trends en koopgedrag. Een veelgebruikt model in dit gedeelte is een SWOT-analyse. In een competitieve markt stelt u best ook een concurrentieanalyse op. Deze mag in dit gedeelte vermeld worden.
4. Organisatie
In dit gedeelte beschrijft u de organisatie en in het bijzonder het managementteam. Wat zijn de kerncompetenties? Wat is de rolverdeling en verantwoordelijkheden? Een visueel organigram geeft een duidelijk beeld van uw team.
5. Aanbod
Hierin omschrijft u gedetailleerd hoe u omzet wil creëren. Welke producten en diensten moeten hiervoor zorgen? Zijn deze goed afgestemd op de behoefte van de doelgroep? Heeft u een USP (unique selling proposition)? Is er een innovatief R&D-beleid nodig om aan de noden van de markt te voldoen in de toekomst? Alles hieromtrent neemt u op in dit deel van het plan.
6. Marketingstrategie
In de marktanalyse heeft u al omschreven welke markt geviseerd wordt. In dit gedeelte wordt het marktsegment uitgebreid bepaald. Hoe gaan we ons aanbod presenteren? Een goede prijsstrategie, huisstijl, verkoopkanalen, branding en verkoopstrategieën komen hierin aan bod.
7. Financiële prognose
In dit gedeelte voegt u realistische financiële projecties toe. Een cashflow-analyse en balansen vormen de kern. Hoe levensvatbaar is het bedrijf en hoeveel omzet moet er behaald worden om het break-evenpunt te behalen?
9. Bijlagen
Alle documenten die de inhoud van het plan kunnen ondersteunen, juridische documenten, marktonderzoek, cv’s e.d. voegt u hier toe. Zonder bijlagen wordt het plan vaak als niet-geloofwaardig beschouwd.
Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een goed plan? Heeft u een financiering nodig? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op.
Uit de actualiteit
Controle op schijnzelfstandigheid ZZP’ers vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Het gaat dan over zzp’ers die eigenlijk in loondienst zouden moeten werken.
Hoewel de Belastingdienst 2025 als een overgangsperiode zal beschouwen, kunnen er bij (moedwillige) schijnzelfstandigheid forse boetes worden uitgeschreven en naheffingen worden aangerekend.
Neem nu contact op en krijg advies op maat!