Maken AI-toepassingen zoals ChatGPT consulting- en adviesbureaus overbodig?
Maken AI-toepassingen zoals ChatGPT consulting- en adviesbureaus overbodig?
De inburgering van kunstmatige intelligentie (AI) gaat razendsnel. De meesten onder ons hebben al eens een chatgesprek gevoerd met ChatGPT of Copilot. Zowel voor particulieren, alsook voor bedrijven zijn deze tools erg handig. Kunnen we er blind op vertrouwen? Zijn adviesbureaus overbodig geworden? Lees dit artikel voor onze kijk op deze prangende vragen.
Wat zijn toepassingen als ChatGPT en Copilot?
ChatGPT en Copilot kunnen geclassificeerd worden als AI-chatboxen of AI-assistenten. Copilot is de toepassing gelanceerd door Microsoft en ChatGPT is tot op heden de bekenste tool van OpenAI. Copilot is gebaseerd op de AI-technologie van het bedrijf OpenAI en is meer gericht op zakelijke toepassingen. Zo is Copilot tegenwoordig goed geïntegreerd in de 365 (Office) tools zoals MS Word. ChatGPT en Copilot kunt u gratis gebruiken, al zijn de mogelijkheden dan erg beperkt. In de meeste 365-abonnementen zit wel al een versie van Copilot inbegrepen. U kunt dan gewoon met uw 365-gegevens inloggen.
Waarvoor kunnen we AI-chatboxen gebruiken?
AI-assistenten zijn breed inzetbaar. We kunnen ze eigenlijk alles vragen wat we willen. We krijgen vrijwel altijd een gestructureerd antwoord. Zo kunnen wij bijvoorbeeld vragen hoeveel mensen er in Nederland wonen, maar ook als en (zo ja) wanneer de volgende ijskap in Antartica zal wegsmelten in de zee. Het is dus meer dan parate kennis die we krijgen, maar het kan een voorspelling of de oplossing op een mathematisch vraagstuk zijn.
Hoe werken deze AI-toepassingen?
Het gemakkelijkste is om de vergelijking te maken met grote zoekmachines zoals die van Google. Als we “googelen”, dan zoekt de machine alle geïndexeerde webpagina’s op het internet. De pagina’s met de meest relevante antwoorden op de zoekactie, worden op uw scherm getoond.
ChatGPT en Copilot schuimen ook het internet af, maar hebben ook nog het vermogen om al deze info te bundelen en te combineren om vervolgens in een gestructureerd antwoord te gieten. Dat is zeer krachtig en geeft een menselijke impressie. We kunnen dus stellen dat deze tools kunstmatig intelligent zijn.
Kunnen we blind vertrouwen op ChatGPT en Copilot?
Hoewel deze “bots” steeds betrouwbaarder worden, is het antwoord neen. De algemene vuistregel is: Hoe meer gangbaar het onderwerp, des te betrouwbaarder zal het antwoord zijn en visa versa.
Zijn adviesbureaus, algemene consultancy en juridische dienstverlening overbodig geworden door AI?
We zetten ons ego even opzij en laten ChatGPT zelf op deze vraag antwoorden:
Waar ChatGPT Kan Helpen
- Algemene Informatie & Educatie:
- Een overzicht bieden van zakelijke en juridische concepten, zoals contractstructuren, bedrijfsmodellen of juridische kaders.
- Basis juridische terminologie of zakelijke praktijken op een eenvoudige manier uitleggen.
- Opstellen & Controleren:
- Standaarddocumenten opstellen, zoals geheimhoudingsverklaringen (NDA’s), vergaderagenda’s of zakelijke voorstellen, gebaseerd op sjablonen.
- Documenten zoals bedrijfsplannen, e-mails of marketingstrategieën beoordelen en verbeteringen voorstellen.
- Ideeën Genereren:
- Strategieën bedenken voor marketing, bedrijfsvoering of innovatie.
- Mogelijke risico’s en strategieën om deze te beperken verkennen.
- Onderzoek & Samenvatting:
- Juridische of zakelijke trends, marktanalyse of casestudy’s samenvatten.
- Verwijzingen bieden naar relevante wetten, regels of best practices voor verdere verkenning.
- Scenario-analyse:
- Mogelijke uitkomsten simuleren of suggesties doen voor actieplannen op basis van verstrekte gegevens.
- Helpen bij de voorbereiding van onderhandelingen of zakelijke besprekingen.
Waar ChatGPT Tekortschiet
- Juridisch Advies:
- ChatGPT kan geen juridisch bindend advies geven of wetten interpreteren die specifiek zijn voor jouw rechtsgebied. Alleen erkende advocaten mogen dit doen.
- De kennis kan verouderd of onvolledig zijn en houdt geen rekening met nuances of actuele wijzigingen in de wetgeving.
- Bedrijfsstrategie:
- Hoewel het kaders en ideeën kan bieden, mist het de situatiebewustzijn en praktijkervaring die ervaren consultants hebben.
- Het kan geen rekening houden met interpersoonlijke, culturele en marktspecifieke factoren die vaak zakelijke beslissingen sturen.
- Aansprakelijkheid:
- In tegenstelling tot consultants of advocaten, draagt ChatGPT geen verantwoordelijkheid voor de uitkomsten, fouten of omissies in het advies.
- Complexe, Op Maat Gemaakte Oplossingen:
- Voor complexe problemen die menselijk oordeel, onderhandeling of belangenbehartiging vereisen, kan AI niet tippen aan de expertise en intuïtie van professionals.
- Ethische en Compliance-overwegingen:
- AI kan per ongeluk ideeën suggereren die in strijd zijn met ethische of juridische normen, omdat het deze principes niet inherent begrijpt of toepast.
Samengevat kan een AI-chatbox ons dus wel algemene info en adviezen verstrekken, maar nuance en oplossingen op maat ontbreken. Adviesbureaus hebben bijgevolg nog steeds een toegevoegde waarde.
Zijn adviesbureaus, algemene consultancy en juridische dienstverlening overbodig geworden door AI?
ChatGPT en Copilot zijn krachtige hulpmiddellen om zakelijke en juridische professionals te ondersteunen, maar het kan hen niet vervangen. Het kan de productiviteit verhogen, kosten verlagen voor eenvoudige taken en eerste inzichten bieden. Voor cruciale beslissingen, maatwerkadvies of naleving van juridische normen blijft menselijke expertise echter onmisbaar.
Uit de actualiteit
Controle op schijnzelfstandigheid ZZP’ers vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Het gaat dan over zzp’ers die eigenlijk in loondienst zouden moeten werken.
Hoewel de Belastingdienst 2025 als een overgangsperiode zal beschouwen, kunnen er bij (moedwillige) schijnzelfstandigheid forse boetes worden uitgeschreven en naheffingen worden aangerekend.
Neem nu contact op en krijg advies op maat!